Новини

16.09.2011
България ускорява строежа на новата газова връзка с Гърция
pic4

Липсата на газопроводи със съседните страни оставя страната без алтернативи в преговорите с Газпром, твърди опозицията

България ще ускори изграждането на новата газова връзка с Гърция и доставките по нея ще започнат през 2013 година вместо през 2014година, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на парламентарния контрол. Той отговори на въпрос на депутата от „Коалиция за България” и бивш енергиен министър Петър Димитров, който попита защо две години от управлението на ГЕРБ страната не разполага с нито една нова газова връзка. Графикът за реализация на газопровода предвижда строителството да започне в края на 2012г. Вече е избран изпълнител на техническия проект, който ще направи и екооценка. В началото на следващата година ще бъде обявена процедура за избор на строител.

"Първите количества газ ще потекат в началото на 2014 година, а редовните доставки ще започнат през лятото на същата година. Екипът смята, че тези срокове могат да бъдат максимално ускорени и доставките да започнат още през 2013 година, това мнение се споделя и от партньорите от Гърция и Италия", каза Трайков.

Първоначално икономическото министерство твърдеше, че връзката ще е готова през 2011г, след това срокът бе изместен за втората половина на 2013г. През юни министърът обяви, че съоръжението ще е готово през 2014г. В началото на тази година бе регистрирано дружество ITG, в което Български енергиен холдинг и дружеството „Посейдон” имат равни дялове. Акционери в Посейдон са гръцката ДЕПА и италианската Едисон. Газопроводът ще доставя газ от Азербайджан и Иран през Турция за Италия.

За проектирането ЕК отпуска помощ 45 млн. евро помощ  по плана за възстановяване. Неотдавна експертът Христо Казанджиев предупреди, че заради забавянето на проекта България може да загуби средствата. "Имаме добра комуникация с ЕК, експерти от комисията в момента са в България, обясни Трайков.

За връзката с Турция, която реално може да осигури алтернатива на руските доставки, министърът не се ангажира с конкретни срокове. През пролетта той обяви, че газопроводът няма е част от Набуко, защото икономически неизгодно.

"Разчупихме пашкула на идейната фаза на проекта". Сформирани са работни групи за техническите и комерсиални аспекти на проекта", каза още Трайков. През миналата година беше подписан междуправителствено споразумение и меморандум между Булгаргаз и турската"Боташ". Впоследствие се оказа, че в строителството на газопровода трябва да бъде ангажиран операторът Булгартрансгаз.

Икономическият министър изтъкна, че единственото направено от правителството на Станишев е промяната в газовите договори. С тях бизнесът е натоварен с 1 млрд. лв., а цената на синьото гориво е с 160 лв. по-висока за 1000 куб. м. Петър Димитров опонира, че поради липсата на нови връзки, кабинетът на ГЕРБ няма алтернативи в преговорите с "Газпром". Илюзия е, ако смятате, че шистовият газ ще намали цената на природния газ", коментира бившият енергиен министър. Като противник на алтернативния добив на синьото гориво, той предупреди, че добивът му ще убие Североизточна България.

Източник: 3e-news.net

«назад