Новини

13.09.2011
ДКЕВР сваля до 9% поскъпването на природния газ
pic4

Регулаорът обещава да задържи цената, парното отново ще се повиши с 9 или 5%

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране(ДКЕВР) ще намали до 9% поисканото от "Булгаргаз" поскъпване на природния газ от октомври. Това съобщи председателят на комисията Ангел Семерджиев. Газоваа компания предложи с почти 14% по-висока цена при първоначална прогноза за 20%.

"Няма как да одобрим увеличение от 14%. От петък търсим резерви и вече сме намерили по две линии - чрез валутните разлики и, при възможност, чрез  отлагане на приход на "Булгаргаз" за бъдещи периоди", каза Семерджиев. Той призна, че общественият доставчик се намира в тежко положение, но като търговско дружество трябва да направи всичко възможно, за да събира задълженията си.

При увеличение на цената с 9%,  парното в страната също би поскъпнало с различен процент за отделните топлофикационни дружества. Най-вероятно за София увеличението ще бъде в рамките на 3-4%. Председателят на регулаторната комисия обеща пред Дарик радио поскъпването да е минимално.
Той изрази надежда, че това увеличение ще бъде единственото за целия отоплителен сезон и няма да се наложи преоценка през януари, както се случи тази година.

По думите на Семерджиев винаги съществува възможност топлофикационните дружества да останат без газ през зимния сезон заради големите си дългове към "Булгаргаз".  "Топлофикациите за една година са подобрили финансовото си състояние, но нивото на задлъжнялостта към обществения доставчик остава същото", каза той.

За последен път цената на природния газ и парното се увеличи от началото на юли. Тогава топлата вода поскъпна средно с до 8% в страната, а синьото гориво - с близо 5 на сто.

Източник: 3e-news.net

«назад