Новини

09.09.2011
Булгаргаз поиска с почти 14% по-висока цена от октомври
pic4

Компанията се договорила с доставчиците, за да оптимизира разходите си.

Природният газ да поскъпне с 13.86% от първи октомври, предложи "Булгаргаз" на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране(ДКЕВР), сочи съобщение на страницата на компанията. Увеличението е с 77.22 лв. за 1000 куб. м. Ако регулаторът одобри предложението, синьото гориво ще струва 634.44 лв. за 1000 куб. м. без ДДС. Първоначалната прогноза на газовата компания бе за увеличение с почти 20%.

 Тази разлика се дължи на постигнатите с доставчиците на природен газ допълнителни договорености, позволяващи на „Булгаргаз” ЕАД да оптимизира разходите си за ІV-то тримесечие на 2011 г., се посочва в съобщението. "Овергаз инк", "Винтерсхал" и "Газпром експорт" в момента доставят синьото гориво в България. Договорите им изтичат в края на тази година и държавната газова компания преговоря за нов с "Газпром".

Булгаргаз мотивира искането си за новата цена с по-високите през последните месеци цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари.

Малко е вероятно е регулаторната комисия да одобри предложението на компанията на фона на предстоящите президентски и местни избори. Председателят й Ангел Семерджиев заяви, че при увеличение до 10%, ще трябва да бъдат промените цените на парното и топлата вода. ДКЕВР да намери всички резерви за минимално повишение, ще поиска Българската федерацията на индустриалните консуматори, съобщи председателят й Константин Стаменов пред 3Е. Той изтъкна, че  поскъпването на горивото ще се отрази върху цялата икономиката. Големите потребители настояват за отваряне на пазара, което ще позволи и различни цени на природния газ, както и алтернативни доставки.

Източник: 3e-news.net

«назад