Новини

30.06.2011
Енергийното бъдеще на Европа е проблемно, ако Русия ще доставя газ на Китай
pic4

Енергийното бъдеще на Европа може да стане проблемно, ако сибирският руски газ бъде насочен към Индия и Китай, заяви изпълнителният директор на италианският концерн Еni Паоло Скарони,цитиран от италианския вестник Sole 24 Ore, предаде rusenergy.ru Той добави, че руското синьо гориво на Изток е много търсено.

Според него Европа много се нуждае от доставки от газопровода „Южен поток”. По думите му алтернативния проект Набуко е по-скоро мечта, а не алтернатива на руския газ.Реализацията на проекта имат смисъл, ако този газопровод използва газ не само от Азербайджан, но и от Иран, посочи той. Иран ще може да доставя гориво след известно време.

 

 

Руската източна газова програма предвижда доставки в Китай на 68 млрд. куб. м. газ годишно. От начало се планира”западен маршрут” на доставки от съществуващите находища в Западен Сибир. По такъв начин Китай ще влезе в пряка конкуренция с европейските потребители. Освен това регионалното търсене на синьото гориво силно нараства в Азия след затварянето на атомни централи в Япония. Индийски компании вече почти напълно контрактувани бъдещето производство в рамките на първата фаза на усвояването на Штокманското находище. Еni заедно с „Газпром” са инициатори на „Южен поток”, който минава по дъното на Черно море и заобикаля Украйна. Капацитетът на тръбата е до 63 млрд. куб. м.

«назад