Новини

27.05.2011
България води трудни преговорите с "Газпром" за нов договор с участието на Брюксел
pic4

България води трудни преговори за подписване на нов газов договор с „Газпром” и премахването на досегашните доставчици. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол днес. Договорите с „Овергаз”, "Газпром експорт" и "Винтерсхал" изтичат в края на тази и следващата година. През последните три години българската страна настоява е за подписване на директен договор с руския газов гигант. Позицията на българското икономическото министерство до момента е, че договорите няма да са дългосрочни и няма да бъдат подписани на всяка цена.

 Премиерът отговори на въпрос на депутата от „Синята коалиция” Иван Иванов как правителството гарантира сигурността на газовите доставки.” Две години и половина след газовата криза, България продължава да бъде едностранно зависима от „Газпром”. Няма построена нито една междусистемна връзка, няма второ хранилище на газ на Галата, още не е започнало разработването на находището на шистов газ и дори няма договори за доставки. Имаме информация, че Русия иска да пакетира преговори за газа с тези за АЕЦ”Белене”, изтъкна Иванов.

 „Много трудни бяха преговорите за доставки, знаете посредниците, които отстраняваме там. Знаете колко неизгодни са подписаните договори, но мисля, че преговорите вървят към успех”, каза премиерът. По думите му „газовите договори са чисто търговски и руската страна има нужда да продава.” Като член на НАТО и ЕС България е защитена от спирането на доставките и недопускане на подобни действия срещу друга държава”, подчерта Борисов.

 Той призна, че е разговарял няколко пъти с руския си колега Владимир Путин като при един от разговорите е бил обсъден и въпросът за газовата криза преди две години. Тогава Русия спря доставките на газ за Европа през Украйна и остави потребителите без синьо гориво почти две седмици. Тогава българската икономика загуби 500 млн. лв., но не получи компенсации от Русия за спрените доставки.

„Действително репликата „Не е хубаво да останете на студено” е казана от премиера Путин, но не е казана в смисъл, че ако не изпълните други проекти ще останете на студено”, коментира българският премиер. Фразата стана обществено достояние след изтеклите в Уикилийкс грами на американското посолство в София.

 Тълкуването им бе, че така Борисов е бил заплашван за постигане на руските интереси в общите енергийни проекти, сред които АЕЦ “Белене“, газопровода “Южен поток“, петролопровода “Бургас-Александруполис“ и преговорите по новия газов договор. Борисов поясни, че Путин е разбрал българската позиция за петролопровода „Бургас Александруполис”.

„ Той не е изгоден проект и се съгласихме, че екологичната оценка е важна”, обясни министър председателят. Той допълни,че е предложил на Путин да го заведе на „Белене”, „за да види какъв гьол има там и какво правителството е заварило от кабинета на Тройната коалиция.

 Борисов призна, че има забавяне на проектите за изграждане на новите газови връзки с Гърция и Турция. Борисов изтъкна тромавите процедури по екооценката, изработването на подробен устройствен план и учредяване на сервитутни права катоса основни причини. В момента се провежда процедура по изпълнител на ОВОС за 170 километровия газопровод. Предпроектното проучване се финансира от ЕС по програмата за възстановяване. Премиерът увери депутатите, че проектите ще бъдат ускорени от новия зам.министър Делян Добрев.

източник: http://www.3e-news.net/

«назад