Новини

17.05.2011
Русия се оплаква от застоя по проекта Бургас - Александруполис
pic4

България се отказва от проекта заради резултатите от референдумите и опасността за екологията, твърди премиерът Бойко Борисов

  Липсата на каквато и да е динамика по проекта за строителството на петролопровода Бургас - Александруполис, отбеляза руският енергиен министър Сергей Шматко в понеделник, цитиран от РИА Новости. Отговаряйки на въпрос как се придвижва той Шматко каза: “Засега няма нищо. Имаше междуправителствена комисия, но резултати няма”, коментира той.

 

Русия притежава 51% в Международната проектна компания, 49% държат България и Гърция. От руска страна в него участват „Транснефт”, „Роснефт” и „Газпром нефт”. Още с идването на власт правителството на ГЕРБ обяви, че ще преразгледа изграждането на нефтопровода заради екощетите, който изграждането му би причинило на Южното Черноморие. Екомистерството върна за доработване екооценката и сега се очаква становището му по нея.

В неделя пред „Нова телевизия” премиерът Бойко Борисов заяви, че е информирал руския си колега Владимир Путин за намерението на България да спре проекта заради резултатите от двата референдума в Бургас. Резултатите от тях показаха, че населението е срещу проекта, тъй като застрашава екологията.

  Работата по петролопровода вече дълго време е съпроводено с трудности заради сложната позиция на България, посочва руската агенция. „Транснефт” нееднократно се оплака, че България не финансира своята част и е натрупала дълг  от 7.3 млн. евро. Периодично се появява информация за спиране на проекта, но акционерите ги опровергават. През февруари те се договориха България да плати дълга си по проекта до 20 март, но българската страна така и не успя да го направи в договорените срокове.

източник: http://www.3e-news.net/

«назад