Новини

16.05.2011
Украйна ще купува по-малко газ от "Газпром"
pic4

Киев очаква от юни цената да надхвърли 400 долара

Украйна значително ще намали обемите на купувания от „Газпром” газ през втората половина на тази година, съобщи премиерът Николай Азаров, цитиран от РИА Новости.

„През второто шестмесечие ние ще купим по-малко газ, отколкото през първото заради увеличената му цена. Ние направихме основните доставки през първото тримесечие през второто практически няма да купуваме газ”, каза той.

Зам.директорът на дирекцията по газ, нефт, нефтопреработвателна промишленост и алтернативни горива в министерство на енергетиката и въглищната промишленост на Украйна Константин Бородин съобщи,че прогнозната цена на синьото гориво от Русия през третото тримесечие е 350 долара за 1000 куб. м., а през четвъртото тримесечие тя ще е над 400 долара за 1000 куб. м. По-рано министерството на икономическото развитие и търговията на Украйна обяви, че цената през второто тримесечие се е повишила с 12% до 296.5 долара за 1000 куб. м. В началото на март енергийният министър на страната Юрий Бойко заяви, че през тази година Украйна ще купи около 40 млрд. куб. м. газ

През пролетта на миналата година Киев се опита да поиска преразглеждане на формулата за цените като заяви, че тя е несправедлива. Премиерът Азаров обяви, че Украйна преговаря с Русия за промяната й. Целта е тя да бъде на средоевропейско ниво.

източник: www.3e-news.net

«назад