Новини

08.05.2011
Стартът на "НАБУКО" се отлага с 1 година
pic4

Според актуализирания график първите количества природен газ се очаква да бъдат осъществени през 2017 г.

Строителните работи по газопровода "Набуко" ще бъдат отложени с около година и се очаква да започнат евентаулно през 2013 г. Това стана ясно днес от съобщение на на компанията, която ще изгражда и експлоатира "Набуко" -  Nabucco Gas Pipeline International. Компанията обяви актуализираният си график, а промяната в него е свързана с графика на доставките на природен газ в Каспиския регион и региона на Близкия изток. 

 „Прогресът на „Набуко” е видим с напредването на процедурата по изготвяне на доклада по Оценка на въздействието върху околната и социалната среда (ОВОСС), както и с конкретни стъпки за подсигуряване на доставките и напредъка в другите направления на проекта", обясни Райнхард Мичек, изпълнителен директор на международната компания. По думите му процедурата „Отворен сезон” ще започне в момента, в който има ясни индикатори за конкретни ангажименти по доставката на газ. Веднага след това ще се премине към подписване на окончателното инвестиционно решение. "Очакваме първите доставки на газ да бъдат осъществени през 2017 г. като проектът „Набуко”, продължава да е актуален, както и нуждите на клиентите му", категоричен е Мичек. В съобщението на кмпанията се посочва още, че акционерите в „Набуко” са потвърдили, че преговорите с доставчиците на газ са обнадеждаващи. Преговорите по осигуряване на доставките се водят от акционерите, но също и от трети страни като търговци на газ от Турция и Европа, които действат автономно.

 В четвъртък Ройтерс обяви, че стойността на "Набуко" е увеличена от 7.9 млрд. евро на 12-15 млрд. евро.Противоречията межуд страните- участници в проекта за оценката и проблемите с търсенето на доставчици на газ могат да забавят до 2012 г. инвестиционното решение.

 Газопроводът "Набуко" ще доставя газ от Азербайджан през Груция, Турция за България и Румъния и Австрия. Капацитетът му е 31 млрд. куб. м. годишно, което е около 5% от потребностите на ЕС от синьо гориво през 2020 г.  Участници в проекта с равни дялове по 16,67% са австрийската О Ем Ви (OMV), унгарската МОЛ (MOL), българската "Булгаргаз", румънската "Трансгаз" (Transgaz), турската "Боташ" (Botas) и германската Ер Ве Е (RWE).

източник: www.3e-news.net

 

 

«назад