Новини

20.04.2010
Туркменистан събира енергийни лидери
pic4

През месец април държавният концерн "Туркменгаз" организира международен конгрес на тема “Активността на Туркменистан като голям производител на газ и нарастващата роля на страната в световната газова промишленост.”
В заседанията ще участва и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.Очаква се в конгреса да се включат също министри и заместник-министри на енергетиката, петрола и природните ресурси от Туркменистан, Грузия, Турция, Афганистан, Ирак, Корея, както и ръководители на големи газови и петролни корпорации, финансисти, инвестиционни посредници и експерти от Европа, Азия и САЩ.
Министър Трайчо Трайков ще участва в конгреса.
Делегатите ще обсъдят международното сътрудничество в газовата индустрия, мерките за увеличаване на производството и инвестициите в сектора. Чрез разнообразяване на маршрутите на доставките и осъвременяване на регионалните инфраструктури за транспортиране ще се улесни и достъпът до глобалния пазар на всяка страна, която участва в този процес, отбелязват от министерството.
В изказването си министър Трайков ще очертае ролята на Балканите като регион, който може да подпомогне съществено ЕС в разнообразяването на енергийните доставки.
Туркменистан е сред най-големите производители на природен газ и петрол в света, а районът на Каспийско море се превръща във все по-важен източник на алтернативно захранване, което ще осигури стабилност на снабдяването, добавят от министерството. Като председател на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, България активно насърчава партньорството между
двата стратегически за енергетиката региона, се посочва в съобщението.
Търговско-икономическите връзки между България и Туркменистан са ограничени през последните години. Стокообменът между двете страни през 2009 г. е около 14 млн. долара. България изнася за азиатската страна главно тестени изделия, вина, медикаменти, консерви, козметика, дървен материал, а внася предимно природен газ, нефтени масла, релефни тъкани, велур. Не са регистрирани инвестиции и в двете посоки. Отношенията в областта на туризма също са слабо развити, сочат данните, предоставени от министерството.

http://www.economynews.bg/

«назад