Новини

09.04.2010
USTDA готова да работи в българския енергиен сектор
pic4

Агенцията за търговско развитие на Съединените щати (USTDA) може да направи три предпроектни проучвания в българския енергиен сектор, съобщава икономическото министерство. Това стана ясно след разговор на министър Трайчо Трайков и изпълнителният директор на USTDA Леокадиа Зак.
Проучванията могат да обхванат възможностите за транспортиране на компресиран природен газ през Черно море, съхранението на отработено ядрено гориво на площадката на АЕЦ „Козлодуй" и необходимите инвестиции в мрежата на Националната електрическа компания. „Трите проекта са важни за енергийната сигурност и независимостта на страната ни", коментира Трайков, като допълни, че експертизата може да бъде предоставена на България безвъзмездно и ще послужи като независима оценка при стратегическото планиране на инвестиционните приоритети в сектора.
В последния ден от визитата си в Съединените щати министър Трайков се срещна и с АТК (Alliant Techsystems) - водещ производител на военно-отбранителни и космически технологии с три дъщерни компании: ATK Armament Systems, ATK Mission Systems, and ATK Space Systems. Обсъдени са евентуално участие на български фирми като подизпълнители по поръчки на АТК за снабдяване на американската армия с амуниции, както и възможностите за приватизацията на ВМЗ „Сопот". Експертите на компанията са дали висока оценка на качеството на  производство на българските предприятия от военно-отбранителната индустрия.
Инвестициите, реализирани от САЩ в България за периода 1996 –  2009 г. възлизат на 1,33 млрд. евро, по данни на БНБ. Това нарежда САЩ на 8-мо място по общ обем на инвестициите в България. За периода януари - декември 2009 година инвестициите от САЩ възлизат на 38,2 млн. евро. Най-голям е броят на компаниите, инвестирали в енергетиката, търговията, управлението, недвижимите имоти, строителството, консултантските услуги, разработването на софтуер, електрониката, аутсорсинга на бизнес процеси и контактните центрове за техническа поддръжка.

«назад