Новини

05.02.2010
9 млрд. евро вероятна цена на газопровода „Набуко”
pic4

Индикативната стойност на проекта „Набуко” е 9 млрд. евро, осигурени от страните участници чрез газовите им компании и привлечено финансиране, съобщи Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Българският парламент ратифицира днес споразумението за газовия проект „Набуко” със 156 гласа „за”. Никой от народните представители в залата не гласува „против” или „въздържал се”. До момента документът е ратифициран от Унгария. Очаква се това да направят и парламентите на Румъния, Австрия и Турция.
Споразумението е подписано на 13 юли 2009 г. в Анкара. Страни по него са Австрия, България, Унгария, Румъния и Турция. Те се задължават да оказват политическа подкрепа на проекта, да поддържат благоприятни правни и регулаторни условия за осъществяването му и да подкрепят компаниите за неговата реализация.
„Набуко” ще осигури достъпа на България и ЕС до значителните газови ресурси на Каспийския регион и Близкия изток. Очаква се това да доведе до конкуренция между основните енергийни доставчици, диверсификация на снабдяването с енергоресурси и евентуалното им поевтиняване.
Проектът „Набуко” се осъществява от базираната във Виена компания Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Партньори в нея с равни дялове от 16,66% са „Български енергиен холдинг” ЕАД (България), Botas (Турция), Transgaz S.A. (Румъния), MOL Natural Gas Transmission Pls (Унгария), OMV Gas GmbH (Австрия) и RWE (Германия). Компанията ще осигурява финансирането и ще експлоатира съоръженията като преносен оператор (т.е. не само ще транзитира газ, но и ще има право да запазва определени количества от него, за да търгува или да го използва за вътрешните нужди на съответната държава).
Предвижда се капацитетът на газопровода да е 25,5–31 млрд. куб. м. Транзитиращите страни ще получават 12-15 млрд. куб. м, а държавите от Централна и Западна Европа – 13,5-16 млрд. куб. м.

Източник: http://www.economynews.bg/

«назад