Новини

03.11.2011
Чепеларе и Пампорово ще бъдат газифицирани
pic8

Си Ен Джи Марица иска да снадбява с компресиран газ и Хисар

Чепеларе и Пампорово ще могат да използват природен газ, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) издаде лицензии за разпределение  и доставка на газ на Си Ен Джи Марица. Комисията ще разгледа искането й следващия вторник. Ако тя се произнесе положително, на компанията ще бъде даден документ за снадбяване и разпределение за 35 години.
Си Ен Джи Марица ще пренася компресиран газ до Чепеларе от терминал, който е изградила в Граф Игнатиево, близо до Пловдив. Тя разполага с технология за преноса му със специални камиони и бутилки. Общинският съвет на Чепеларе вече е подкрепил инвестиционното намерение на компанията. За момента тя е единственият кандидат и затова по закон не се налага провеждането на конкурс. До момента дружество работеше на територията на Карлово. Намеренията са освен двата курорта, от предимствата на синьото гориво да се възползва и Хисаря.
"Виртуалният газопровод", както се нарича снадбяването на населени места с компресиран газ, където все още не е изградена разпределителна мрежа, се прилага от няколко години от "Овергаз". През юли 2011 г. компанията отчете увеличение с 16% на потребление на компресиран газ за последните 12 месеца. Тя снадбява със синьо гориво Бяла, Банско, Разлог и Карнобат.

Източник: 3e-news.net

«назад