Новини

23.10.2011
"Газпром" и холандската "Gasunie" създават компания за производство на биогаз
pic8

Инвестициите в проекта ще са 100 млн. евро

„Газпром”, най-големият производител на газ и холандската "Gasunie" ще създадат съвместна компания за производство на биогаз от органична суровина, съобщи руският вестник ”Комерсант”. Двете компании вече са подписали меморандум за това, както и с руските „Евротехника” и „Биогазенергострой”.

В проекта ще бъдат инвестирани 100 млн.евро,а обемът на производство може да достигне 35млрд. куб. м. Анализатори смятат, че с биогаз могат да се газифицират отделечени райони, където е неизгодно да се полагат газопроводи.

Документът предвижда развитие на сътрудничество между компаниите в областта на „зеления газ” и тяхното използване в страните от ЕС, както и създаване на съвместна компания и подготовка на бизнес план за нея. Източник, запознат с подробностите на меморандума уточни, че възможните инвестиции се оценяват на 100 млн. евро.

Биогазът, производител от органична суровина отговаря на физико-техническите изисквания, поставени за природния газ. Специфичното в използването му е в това, че в него могат да се съдържат микроорганизми и микроелементи, които трябва да бъде изчистени. "Gasunie" реши този проблем само през миналата година, започвайки да приема”зелен газ” в преносната си мрежа в Холандия

„Русия притежава значителен потенциал за производство на зелен газ, който в перспектива може да достигне до 35 млрд. куб.м. годишно." Шефът на "Gasunie" - Паул ван Хелдер посочи, че производството на биогаз е ефективен начин за утилизация на въобновяемата биомаса. По такъв начин увеличението на дела й може да бъде икономически оправдано, смята той. Директорът на департамента за стратегическо развитие и зам.директор на корпорацията ”Биогазенергострой” - Андреас Тойбер напомни, че в Европа съществува законодателство, при което делът на „зеления газ” на доставчика не може да надвишава 10%. Ако „Газпром”иска да развива бизнес в Европа, той задължително трябва да развива зелени технологии.

Източник: 3e-news.net

«назад